U bent hier

Pinksteren 2015

Pinksteren 2015 Op noa nummer 136! Een aantal weken terug begonnen de voorbereidingen voor het Pinksterweekend. Helaas is dat nu voorbij en kunne we terugkijken op een zeer geslaagd Pinksterweekend, met als hoogtepunt: het inhalen van de 135ste Sint Gerlachusden. Op Hemelvaartsdag was zoals gewoonlijk de trekking van de jaarlijkse loterij. Dit jaar voor het eerst uitgevoerd door de nieuwe kapitein Paul Waterval. Na de trekking van de loterij werd de den per opbod verkocht. Onder leiding van Paul Waterval werd er veel tegen elkaar opgeboden door de inwoners van Banholt en Terhorst. Uiteindelijk werd de 134ste Sint Gerlachusden voor €300-, verkocht aan Maico Flamand, een bedrag waar de Jonkheid van Banholt uiteraard tevreden mee is. Na de trekking van de loterij en het verkoop van de den werd er door onze Jonkheidsleden langs de deuren gegaan voor polvergeld. Door de vele hulp van onze leden waren we snel klaar en kon iedereen nog een paar uurtjes gezellig doorbrengen in het café. In deze week voor Pinksteren werden zoals gewoonlijk een aantal voorbereidingen getroffen, zoals het maken van de slinger voor aan de Sint Gerlachuskerk, de weitjes werden gemaakt ‘op der Berg’, ‘De Sjtiepe’ werden gehaald, de kar werd geverfd en de tractor werd klaargemaakt. Door de vele goede hulp van onze leden waren we elke avond vroeg klaar en konden de eerste drankjes al genuttigd worden. Dit jaar hoefde de Jonkheid geen podium op te bouwen, waardoor alles op een rustig tempo afgerond kon worden. De vrijdag voor Pinksteren werden de eerste paarden naar Banholt gehaald en werd alles klaargemaakt voor de dag erna. De kar werd geladen, het tuig werd verdeeld over verschillende locaties en het ’s avonds werden ‘op gen Hei’ traditioneel de kamers geladen. Dit jaar werd er in een record tempo geladen door alle leden van de Jonkheid. In een tijdsbestek van een klein uurtje werden de ruim honderd kamers geladen. Na het laden van de kamers was het tijd om een aantal kamers te testen. Dit jaar gebeurde dit door het bestuursduo Fabio Pisu en Demi Cruts, die zich gedurende de Pinksteren gingen ontfermen over het kamerschieten. De kamers waren goed geladen en vervolgens werd er naar Café d’r Boemelèr gegaan voor een aantal gezellige uurtjes en drankjes.

 

Eindelijk was het dan zover: Pinksterzaterdag. Rond de klok van 6.00 uur werd er begonnen aan het leegscheppen van het ‘look’, maar waar was Maico Flamand? Hij had zich verslapen en dus moest Raymond Flamand de tractor met kar maar gaan halen. Nadat het gat leeggeschept was en de tractor gearriveerd was werd de den neergelaten. De den viel perfect en werd hierna in stukken gezaagd. De stukken van de den werden door middel van de mankracht van de Jonkheidsleden op de kar geladen. Vervolgens werd het bestuur zoals gewoonlijk door pastoor Graat uitgenodigd om spek en ei te komen eten. Rond een uur of 8 vertrokken de ‘kapmennekes’ onder leiding van secretaris/penningmeester Erik Steijns naar het Bovenste bos in Epen, waar de 135ste Sint Gerlachusden werd gekapt. Het kapwerk begon met de zegen en de eerste slag door onze heer pastoor. De eerste den viel volgens iedereen perfect en was niet kapot. Maar toen de den van de grond kwam zag iedereen dat de den gebroken was en moest er een nieuwe gekapt worden. De tweede viel wel goed met een lengte van ongeveer 30 meter!

Ondertussen werden in Banholt alle paarden gereedgemaakt en opgesteld om te vertrekken. Er moest nog een paard beslagen worden dus hadden we een beetje vertraging. Om 10.45 uur werd door kapitein Paul Waterval het startsein gegeven om te vertrekken. De start verliep naar behoren. Het weer was perfect, de zon scheen en er was geen vuiltje aan de lucht. Toen de stoet aankwam bij Hoogcruts stond Fruitbedrijf Notermans klaar met appels voor iedereen. Het bestuur van de Jonkheid was dit jaar te herkennen aan hun lichtblauwe polo’s met groen en gele rozet. Het restant van de heenreis verliep goed en we kwamen met enige vertraging aan in het Bovenste bos. Deze vertraging was verzoorzaakt doordat de eerste den gebroken was en de stoet in Heijenrath een klein half uurtje gestopt was. Eenmaal aangekomen in het bos werden de paarden uitgespannen en kon de den op de kar geladen worden. Nu was het de beurt aan de getrouwde mannen om te laten zien hoe sterk ze waren. Onder leiding van Paul Waterval werd de den keurig op de kar getild en kon de stoet zich klaarmaken voor de terugweg.

De terugweg verliep, net als de heenweg, zonder problemen. Het enige probleem was het weer. Nadat de stoet uit het bos kwam, voltrokken zich grijze wolken in het Limburgse landschap. Eenmaal in Slenaken aangekomen begon het lichtjes te regenen, maar dat maakte voor alle mensen niet uit. Het was weer eens zoals gewoonlijk zeer druk in Slenaken bij ‘Der Krans’. Na een stop van ongeveer 30 minuten kwam de spannende ‘boch in Sjlennich’. Met luid applaus trokken de drie paarden zonder problemen de kar door de bocht en kon de weg naar Noorbeek ingezet worden. De wolken werden grijzer en grijzer. De plastic zakken kwamen uit de tassen en werden om de kransen gehangen. In Noorbeek viel het met bakken naar beneden, maar dat mocht de pret niet drukken. De weg werd vervolgens voortgezet richting Mheer waar de rozen aan de kettingen werden gehangen ter versiering. Tevens werden de hoeven van de paarden en de schoenen van de bestuursleden ingevet. In Mheer vertrok het kamerschietduo naar Banholt om kamers te schieten als teken dat de stoet in aantocht was. In de Grubbe namen de eerste kinderen plaats op de den achter soldaat Bas van Laar. De stoet kwam op tijd en zonder problemen aan in Banholt, waar het zoals ieder jaar ontzettend druk was. Om klokslag 20.00 uur werd er voor de laatste keer het startsein gegeven door Paul Waterval. Het lied ‘Erme Voes’ werd luidkeels door iedereen gezongen. Onder de avondzon kwam de dennenkar aan bij de kerk en was de tijd aangebroken voor de getrouwde mannen. De paarden werden uitgespannen en de kar werd naar de juiste plaats gereden. De den werd overgedragen aan de getrouwde mannen die hem onder leiding van Raymond Flamand moesten recht zien te krijgen. Na enkele grappen en drankjes stond de den omstreeks 22.45 uur kaarsrecht naast de kerk en kon het feest echt losbarsten!

Op de zondag stond zoals gewoonlijk de processie op het programma. Het weer was perfect. Om klokslag 10.00 werden de kamers afgeschoten als teken van vertrek. Dit jaar was de Jonkheidsgroep weer in groten getalen aanwezig en zorgde voor een mooie processiegroep. Dit jaar trok de processie door de Pastoor Engelenstraat. Na de processie werd er bij pastoor Graat gezellig nagepraat en ging het bestuur eten bij ’t Voshoes. Daarna werd de middag afgesloten bij café der Boemelèr. Hier kreeg het bestuur een probleempje te horen. Via betrouwbare bronnen had het bestuur te horen gekregen dat er iets fout was gegaan met het weg brengen van een paard. De heren die het paard weg gingen brengen hadden het verkeerde paard meegenomen. Hier werd kostelijk om gelachen en het probleempje werd snel opgelost. Het bestuur van de Jonkheid had sinds dit jaar voor het eerst hemden aangeschaft met het logo van Jonkheid Banholt op, wat zeer in de smaak viel bij iedereen. ’s Avonds ging het feest gewoon weer verder tot in de late uurtjes onder leiding van DJ Didier.

Op Pinkstermaandag stond het bestuur van de Jonkheid weer vroeg aan de kerk om voor en na de H. mis speldjes te verkopen aan Jonkheidsleden en getrouwden. De Harmonie speelde voor en na de mis enkele nummers en om 13.30 uur was het de beurt aan de band ZUGABE, die voor een gezellige sfeer zorgde in de caféstraat. Na enige tijd werd het ietsjes leger in de caféstraat, omdat BMR 1 moest voetballen in Banholt tegen Bunde. Na het voetballen ging het feestje gewoon door. Na het optreden van ZUGABE was er een verrassing voor alles en iedereen. Jonkheidslid Vincent van de Weerdt had een artiest geregeld waar niemand iets vanaf wist. De sfeer bleef er goed in en er werd gezellig gedanst en gezongen. Na het verrassingsoptreden ging iedereen naar binnen waar DJ Fiasco zijn kunsten kon laten horen. Het werd weer een gezellige avond en een nacht die weer tot in de late uurtjes doorging.

 

Op de dinsdag was het ‘de dag van de Jonkheid’ met als begin de H. mis om 11.00 uur. Tijdens de mis werden zoals gewoonlijk alle kamers afgeschoten voor de kerk. Dit maal met een 100% score. Na de H. mis werden alle mensen getrakteerd op spek en ei en werden de nodige rondjes gegeven door de Jonkheid. Iedereen kon zich dit jaar vermaken met ‘blij dat ik glij’. Een buikglijbaan waar jong en oud plezier van hadden. Tevens werd er dit jaar weer vol enthousiasme genageld. Nadat alles was opgeruimd ging het bestuur zich klaarmaken voor het reijen. Rond 18.00 uur begon Harmonie Amicitia te spelen en kon het reijen beginnen. Na de rondgang door het dorp werd er nog een aantal keer door alle mensen gereijd om de nieuwe Sint Gerlachusden. Door de vele kinderen en mensen die meegingen werd het een geslaagd ‘reij-festijn’. Nadat de Harmonie zijn laatste mooie noten uit de instrumenten liet spreken werd de ‘Kroetwusj’ op de den geslagen en was de Pinksterkermis helaas bijna voorbij. Het Pinksterweekend werd afgesloten in de café onder leiding van DJ Pi-Air die tot in de kleine uurtjes doorging.

Op de woensdag na Pinksteren ging de wekker alweer vroeg; er moest opgeruimd worden. Door de vele hulp die we kregen van de leden waren we in een dag helemaal klaar. Al met al was het weer een geslaagd Pinksterweekend. We mogen niet klagen over het weer en alles is goed verlopen. We hebben een mooie den gehaald, een mooie processie gelopen en noem maar op!

 

 

De donderdag na de kermis werd er bij Harrie en Mien Bendermacher-Lennarts gesierd ter ere van hun 50-jarig huwelijk.

Tot volgend joar! Bestuur, Jonkheid - Banholt