U bent hier

Pinksteren 2016

Pinksteren 2016: alwer ing gesjlaagde Peenkste!

 

Ongeveer een maand geleden waren we nu in volle gang met de voorbereidingen rondom de Pinksterkermis! Nu kunnen we alweer terugkijken naar een zeer geslaagde kermis met als hoogtepunt het halen van de 136ste Sint Gerlachusden.

 

Op Hemelvaartsdag vond dit jaar, zoals gewoonlijk, de loterijtrekking plaats waarna de 135ste Sint Gerlachusden per opbod werd verkocht. De trekking werd dit jaar uitgevoerd door kapitein Paul Waterval. Na de trekking van de loterij werd er zoals gewoonlijk de oude den per opbod verkocht door kapitein Paul Waterval. De den werd uiteindelijk gekocht door een van ons eigen Jonkheidsleden, Vincent van de Weerdt. Voor een bedrag van €325,-. Vervolgens werd er langs de deuren gegaan voor het ophalen van het polvergeld. Dit werd met vele hulp van onze eigen leden gedaan uit heel Banholt en Terhorst.

In de week voor Pinksteren werden zoals gewoonlijk de gebruikelijke voorbereidingen getroffen, zo werden de ‘stjiepe’ gehaald, de traditionele slinger van dennengroen gemaakt en opgehangen bij de ingang van de Sint Gerlachuskerk, weitjes voor de paarden gemaakt en de tractor werd gereed gemaakt. Met goede hulp van onze leden konden we alles op een rustig tempo afronden.

 

Het was bijna zover, vrijdags voor Pinksteren werden de eerste paarden naar Banholt gehaald en werd de dennenwagen gereed gemaakt. In de avonduren werden zoals gebruikelijk op de Hei de kamers geladen, dit hebben we dit jaar anders aangepakt. Eerst hadden we een aantal kamers geladen op twee verschillende manieren en deze afgeschoten waarna de rest pas is geladen, zodat we ook een goede controle hadden of de kamers goed geladen waren. Het kamerschietduo bestond dit jaar uit Demi Cruts en Bart Bendermacher. Zij moesten ervoor zorgen dat alle kamers goed werden afgeschoten. Hierna zijn we naar Café d’r Boemelèr gegaan waarna we nog een aantal gezellige uren hebben gehad.
Eindelijk, Pinksterzaterdag! Rond de klok van 6 uur werd er weer begonnen met het leegscheppen van het gat en het neerlaten van de 135ste Sint Gerlachusden. Door de hulp van veel mankracht lag de den binnen no-time op de aanhanger . Nadat alles geladen en opgeruimd was, werd het bestuur getrakteerd op spek en ei bij pastoor Graat. Rond 8 uur is de kapploeg onder leiding van onze secretaris/penningmeester Erik Steijns naar het Bovenste bos in Epen vertrokken om de 136ste den te kappen. Hier begon het kapwerk, waarbij pastoor Graat, na het zegenen van de nieuwe den, als eerste de bijl in de handen nam. Na een klein uurtje kappen viel de den perfect, met een lengte van 30.15m!
 

Ondertussen in Banholt…
De paarden werden gehaald, gepoetst en opgetuigd om voor de dennenwagen hun plaats in te nemen. Na een mindere eerste start werd rond de klok van 11.20 het startsein gegeven door Kapitein Paul waterval middels 3x te toeteren en vertrok de stoet op rap tempo. De stoet met 35 paarden was op weg richting het bovenste bos in Epen. De Jonkheidsleden droegen zoals gewoonlijk hun blauwe Jonkheidspolo’s en het bestuur was te herkennen aan de lichtblauwe polo’s met rozet. Deze keer werd ons een lekker appeltje aan geboden door Fruitbedrijf Notermans. Nadat we Fruitbedrijf Notermans passeerden concludeerden een aantal mensen dat een paard mank liep. Kapitein Paul Waterval besloot te stoppen en het paard er tussenuit te halen. Eenmaal in het bos konden de paarden worden uitgespannen en kon er begonnen worden met het laden van de den op de dennenwagen. Dit ging dankzij de hulp van een aantal leden zeer voorspoedig waardoor we ons

weer gereed konden maken voor de terugweg richting Banholt.
 

 

Op de terug weg na Banholt…
Bij aankomst bij Café ’t Brugske in Slenaken, werden we weer onder groot applaus ontvangen door de vele toeschouwers. Hier is, zoals elk jaar, erna een spannend moment. ‘Dur boch in Sjlennich’ is aan de beurt. Deze werd dit jaar perfect genomen en de paarden werden vroeger als verwacht, weer aan de stoet gekoppeld. De terugweg langs de stopplaatsen in Noorbeek en Mheer verliep zonder problemen waarna er onder in Mheer de rozen die waren gemaakt aan de kettingen werden gehangen. Tevens werden de hoeven van de paarden en sommige schoenen van bestuur en leden ingesmeerd. Bij aankomst in boven Mheer zijn 2 bestuursleden eerder naar Banholt vertrokken om daar bij binnenkomst van de den de ‘Kaamersj te sjeete’. Bij aankomst werd er onder in Banholt op het gemak een pilsje gedronken waarbij de kinderen op de den en dennenwagen klommen om achter onze soldaat Kay Cruts plaats te nemen, die al de gehele stoet op de terugweg op de den zat. Op het laatste teken van kapitein Paul Waterval vertrok de stoet richting kerk, terwijl de leden ‘der Erme Voes’ zongen. Onder een luid applaus van het grote belangstellend publiek werd de den naar boven gebracht. Bij aankomst bij de kerk werden de paarden uitgespannen en werd de Sint Gerlachusden aan de getrouwden overgedragen. Hier werd onder leiding van Raymond Flamand de den recht gezet door de getrouwden die de klus door de ijskoude wind rond 23.10 uur geklaard hadden. De Pinksterkermis kon nu echt losbarsten, waarbij we nog de nodige uurtjes zijn doorgegaan in café d’r Boemelèr.


Pinksterzondag stond weer in het teken van ‘de Broonk’. De Jonkheidsgroep trok weer met de processie mee en verzorgde weer een mooie processiegroep. Het weer was prima, dus we hadden niets te klagen. Na de processie werd er even nagepraat onder het genot van een lekker koud pilsje bij pastoor Graat. Daarna is het bestuur langs gegaan bij brasserie ’t Voshoes en Café D’r Boemelèr. ’s Avonds werd er weer een mooie avond georganiseerd bij ‘D’r Boemelèr’ met muziek van Bougie en DJ Eric-O die tot in de late uurtjes doorging.

 

Op Pinkstermaandag stond het bestuur van de Jonkheid weer vroeg aan de kerk om voor en na de H. mis speldjes te verkopen aan Jonkheidsleden en getrouwden. De Harmonie speelde voor en na de mis enkele nummers en om 13.30 uur was het de beurt aan de The Hippies, die voor een gezellige sfeer zorgde in de caféstraat. De sfeer bleef er goed in en er werd gezellig gedanst en gezongen. Rond 6 uur besloten The Hippies dat het goed was geweest en Dj Olaf nam hun honneurs waar. Later op de avond liet DJ Marvin zijn kunsten horen in café D’r Boemelèr. Het werd weer een gezellige avond en een nacht die weer tot in de late uurtjes doorging.


Op de dinsdag was het ‘de dag van de Jonkheid’ met als begin de H. mis om 11.00 uur. Tijdens de mis werden zoals gewoonlijk alle kamers afgeschoten voor de kerk. Dit maal met een 100% score. Demi Cruts had examen die dag, dus Bjorn Franssen nam zijn taken over. Na de H. mis werden alle mensen getrakteerd op spek en ei en werden de nodige rondjes gegeven door de Jonkheid. Dit jaar vond er het Tebannents kampioenschap Rodeo rijden plaats. Veel leden besloten om op de stier te klimmen en het werd een gezellige middag. Tevens werd er dit jaar weer vol enthousiasme genageld. Nadat alles was opgeruimd ging het bestuur zich klaarmaken voor het reijen.

Rond 18.00 uur begon Harmonie Amicitia te spelen en kon het reijen beginnen. Na de rondgang door het dorp werd er nog een aantal keer door alle mensen gereijd om de nieuwe Sint Gerlachusden.

Door de vele kinderen en mensen die meegingen werd het een geslaagd ‘reij-festijn’. Nadat de Harmonie zijn laatste mooie noten uit de instrumenten liet spreken werd de ‘Kroetwusj’ op de den geslagen en was de Pinksterkermis helaas bijna voorbij. Het Pinksterweekend werd afgesloten in de café onder leiding van DJ Pi-Air, die tot in de kleine uurtjes doorging.

Op de woensdag na Pinksteren ging de wekker alweer vroeg; er moest opgeruimd worden. Door de vele hulp die we kregen van de leden waren we in een dag helemaal klaar.

 

Tot volgend joar!

 

Bestuur,

Jonkheid - Banholt