U bent hier

Overige activiteiten

 
Het hele jaar actief!
Naast het halen van de den en het organiseren van diverse andere activiteiten voor de Pinksterkermis, doet de Jonkheid van Banholt nog veel meer.
 
Onder overige activiteiten van de Jonkheid verstaan we:
  • het plaatsen van kerstbomen
  • het verzorgen van het paasvuur voor de Paaswake op Paaszaterdag
  • het begraven van een overleden ongehuwde dorpsgenoot of overleden pastoor
  • het sieren bij gouden- en diamanten bruiloften, bij een installatie of jubileum van een pastoor en bij een feest met betrekking tot de kerk
  • hulde brengen aan een 90-, 95- of 100-jarige inwoner van Banholt en Terhorst
  • hulde brengen bij het huwelijk van een bestuurslid van Jonkheid Banholt
  • het organiseren van allerlei feesten, o.a. het jaarlijkse halfvastenfeest, Augustuskermis (i.s.m. met Boemelkapel Banholt)
  • het hüllen
  

 
 

Heiligdomsvaart

Een andere activiteit waar Jonkheid Banholt nog aan deelgenomen heeft, is de Heiligdomsvaart in Maastricht. De Heiligdomsvaart is een traditie die om de zeven jaar gehouden wordt. Maastricht organiseerde in 2004 voor de 53ste keer dit religieuze feest. De traditie zegt dat er tijdens deze Heiligdomsvaart duizenden pelgrims naar Maastricht komen met als hoofddoel: een bezoek brengen aan het graf van de eerste bisschop van Maastricht, Sint Servatius.
De Heiligdomsvaart bood in 2004 een zeer gevarieerd religieus programma met daarin veel wereldlijke elementen. Tijdens deze tien dagen durende Heiligdomsvaart werden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals festivals, tentoonstellingen, concerten en een tweetal Ommegangen. Tijdens de Ommegangen werden de relieken getoond en liepen ook andere groepen mee die iets uibeeldden dat te maken had met het thema van de Heiligdomsvaart: “Wij zijn de tijd”. Men organiseerde een zogenaamde ingetogen en opgetogen tocht. 
 

Voor de opgetogen tocht was Jonkheid Banholt uitgenodigd. Het was een grote eer om als niet-Maastrichtse vereniging op 11 juli 2004 te mogen deelnemen aan dit unieke gebeuren. Vele tienduizenden mensen waren deze dag onder de indruk van de uitbeelding van de Jonkheid. De dennenwagen met daarop een tien meter lange den en getrokken door tien paarden maakte de bedoeling en betekenis van het halen van de St. Gerlachusden voor een groot publiek duidelijk. Enkele Jonkheidsleden liepen vóór de paarden met het beeld van de H. Gerlachus. De organisatoren hadden bewust voor Jonkheid Banholt gekozen, omdat men zo kon laten zien dat heiligen uit onze streek nog steeds worden geëerd.

Samen met de Stichting Zuid-Limburgs Trekpaard, die voor de paarden had gezorgd, heeft Jonkheid Banholt zicht toen prachtig gepresenteerd en aan een enorm groot publiek laten zien dat oude tradities ook vandaag de dag nog steeds zeer levend zijn.